Herkaderen... en opnieuw... en opnieuw...
- Stelt een kind ‘stout’ gedrag of is dit eerder stressgedrag? Wil een kind zich niet anders gedragen of kan het zich niet anders gedragen?
- Waarom voelt een kind zich niet zo goed?
- Hoe kan ik de stressoren verminderen voor dit kind?
Zo pakken andere leraren het aan.
Ik sta veel stil bij het reframen van mijn eigen kaders. Als je je eigen stress niet kan reframen, kan je slechts tijdelijk je stresspeil verminderen. Ik ga echt op zoek naar mijn eigen stressoren. Niet simpel, maar wel nodig!
- zorgleraar 2de leerjaar -
Te weinig slaap, eten of drinken kan al een weerslag hebben op het functioneren in de klas. Ik ga wel eens na of de basisbehoeften vervuld zijn.
- leraar 2de kleuterklas -
Probleemgedrag van kinderen (chagrijnig, onoplettend, teruggetrokken, rusteloos, agressief of humeurig gedrag) wordt vaak veroorzaakt door stressoren in de omgeving van het kind of bij het kind zelf, en is dus vaak eerder stressgedrag.
De prikkelmeter
Het stressbrein
Onder stress staan vernauwt je bandbreedte. Het emotionele en rationele brein spelen hierbij een cruciale rol. Een beetje stress kan zorgen voor een verhoogde alertheid, maar het positieve effect valt weg zodra de stress te lang aanhoudt of te intens is. Op dat moment is ons rationele brein minder of zelfs niet toegankelijk. Woorden zoeken en uitspreken, redeneringen opbouwen, zich verplaatsen in de ander, relativeren, … lukken dan minder goed of niet. Langdurige of bovenmatige stress heeft dus een impact op leren en op (sociaal) gedrag.
5 domeinen en stressoren
Stressoren zijn er in heel wat variaties, vormen en intensiteiten. Ze kunnen ondergebracht worden in 5 basisdomeinen. Deze domeinen kunnen elkaar in evenwicht houden en uit evenwicht brengen. De stressoren kunnen dus onderling een invloed hebben op elkaar. De veelheid of intensiteit van stressoren heeft een belangrijke impact op ons gedrag. Het is dus belangrijk om als leerkracht voldoende achter het gedrag van de leerlingen te kijken.