Word een stressor-detective
Het is belangrijk om stil te staan bij de vaste gewoontes die zich in de kleuterschool hebben ontwikkeld. Zijn er gewoontes die eerder als een stressor door kinderen worden ervaren? Kan je deze afschaffen of anders inrichten?
Voorbeeld
Het is belangrijk om jezelf af te vragen of de plotse en luide schoolbel geen
auditieve stressor is voor (jonge) kinderen. Maar ook de groepsprocessen op de speelplaats, worden ze door kinderen als sociale stressor ervaren en dien je kinderen die er niet klaar voor zijn andere opties aan te bieden? Er zijn geen pasklare antwoorden, maar het is belangrijk om er als schoolteam oog voor te hebben en met de stressoren-bril de rituelen van de school te overlopen.
Rituelen onder de loep
Een vaste structuur in het dagverloop geeft kinderen houvast. Ze weten wat te verwachten. Maar het is belangrijk om na te gaan of deze rituelen wel altijd optimaal worden georganiseerd. Zijn de kinderen toe aan een lange tijd wachten op een bankje op de gang tot iedereen klaar is om naar buiten te gaan, start het onthaal niet te bruusk en moeten we niet meer tijd nemen om toe te komen, ...?
Ik observeerde het ochtendritueel en introduceerde een andere aanpak in de stageklas. Met onmiddellijk resultaat!
- oud-student Sofie Meeus -
Voorbeeld
- De kinderen bepalen eerst samen met de juf of ze veel of weinig energie hebben.
- Het spel dat ze spelen, wordt afgestemd op hun energielevel.
- De activiteit dient zelfstandig uitgevoerd te worden omdat de juf nu even niet kan helpen.
- Als de timer na 10 minuten rinkelt, laten alle kinderen alles liggen en gaan ze rustig in de kring zitten.
De juf begrijpt het opzet en legt het nieuwe ochtendritueel duidelijk aan de kinderen uit. Ze vraagt hen of ze rustig wakker willen worden of al veel energie hebben. Ter illustratie danst de juf in het rond. Terwijl de kinderen een keuze maken, let de juf erop dat kleuters individueel kiezen en zich niet laten beïnvloeden door een vriendje.
Zo pakken andere leraren het aan.
Soms zeg ik tegen de kinderen. Je mag tegen mij zeggen: "juf, ik heb het heel moeilijk, mag ik niet even in de gang op het bankje gaan zitten of mag ik naar juf Leen gaan?”.
- zorgcoördinator basisonderwijs -