Activiteiten in de kleuterschool
Je kan zowel met alle kinderen samen rond stressregulatie werken als met individuele kleuters in een hoek. Aan jou de keuze!
Klasactiviteiten
Om de activiteiten ten volle te laten renderen, maak je je kinderen best bewust van hoe stress voelt en hoe daarmee om te gaan.
Hoe kinderen leren omgaan met stress?
Afhankelijk van waar kinderen zich bevinden op de
prikkelmeter, zullen ze nood hebben aan kalmerende of activerende activiteiten. Bovendien werkt dit niet voor iedereen op dezelfde manier. Wat voor de ene activerend werkt, kan voor de andere rustgevend werken. Daarom is het heel belangrijk om goed te observeren hoe de verschillende kleuters reageren op de klassikale activiteiten.
Klassikale activiteiten kunnen ook momenten zijn waarop je technieken aanleert aan kinderen die ze dan nadien in het zelfregulerende hoekje met bijvoorbeeld ademkaartjes zelfstandig kunnen uitvoeren.
De volgende klassikale activiteiten werden getest door onze student-leraren en partnerscholen: yoga-oefeningen, ademhalingsoefeningen en mindfulness, massage met focus op voelen en ontspannen/relaxatie, visualisatie-oefeningen met focus op innerlijke kracht, verhalen rond stressregulatie.
Ook leeft er in de kleuterklas de gewoonte om doorheen de dag kringspelletjes, muzikale of bewegingstussen-doortjes te doen. Het kan interessant zijn om deze af te wisselen met ‘stresstussendoortjes’. Wil je hier meer over weten? Neem
contact met ons op.
Zo pakken andere leraren het aan.
Voor een zorgkind, waarmee ik een goede band had, liet ik soms alles vallen. Door de sterke hechting wist ik precies waar ze nood aan had. Daar worstelde ik soms ook wel mee. Hoe kon ik een goede juf zijn voor al mijn kleuters, terwijl 1 kind continu mijn aandacht opeist?
- leraar peuterklas -
Een prikkelmeter is moeilijk te vatten voor anderstalige kinderen. Daarom maakte ik er een gevoelsmeter van gebaseerd op het boekje Kleurenmonster. Daarin komen alle gevoelens aan bod. 1 meter blijft in de klas en de kinderen krijgen er ook eentje mee naar huis.
- leraar derde kleuterklas -
Hoekenwerk
Een rusthoekje is in sommige kleuterscholen al goed ingeburgerd. Een zelfregulerend hoekje heeft een dubbele functie. Hierin kunnen materialen zitten die kinderen kunnen helpen om tot rust te komen en te kalmeren, maar ook materialen die hen helpen om te activeren. Hoe bouw je zo'n hoek?
- Zoek een rustig hoekje in de klas en maak het gezellig met kussens en lichtjes.
- Voorzie materialen die regulerend werken: koptelefoon (met activerende of kalmerende muziek), een knuffel, boekjes, stressballetje, ademhalingskaartjes die tijdens een KA werden aangeleerd, massagekaartjes om elkaar te helpen ontspannen, kaartjes met suggesties op zoals
krachtkids en
stressbestrijders van Klasse.
Niet alles werkt op dezelfde manier voor elk kind. Observeer goed hoe elke kleuter reageert op de materialen en activiteiten. Maak bijvoorbeeld een observatieblad per kleuter om alles goed te monitoren. Het kan zelfs zijn dat een zelfregulerende hoek voor bepaalde kleuters helemaal niet werkt. Zij hebben misschien meer nood aan beweging of creatief bezig zijn in de knutselhoek om te activeren of kalmeren. Je hele klasomgeving kan ingezet worden om kinderen te helpen met hun stressregulatie.